za 05 okt

16:00 - 17:00, Eye Filmmuseum
 

Eye Meets Marmoucha: Nasreddin Hodja

 

Een familievoorstelling van Hakim Traidia over de legendarische figuur Nasreddin Hodja; vol verhalen, wijsheden, grappen, listen, bedrog, rechtvaardigheid en slimheid. Met beelden uit de collectie van Eye.

Hoewel in hier niet zo bekend, is Nasreddin Hodja een legendarisch figuur in het Midden-Oosten, Azië, de Balkan, maar ook in Scandinavië en Duitsland. Zijn belevenissen zijn te vergelijken met die van Tijl Uilenspiegel. Al vanaf 1250, tijdens het leven van Nasreddin, tot vandaag de dag doen er een paar honderd verhalen over hem de ronde. Verhalen van zijn wijsheden, listen, rechtvaardigheid, bedrog, grappen en slimheid. En die worden behalve als vermaak ook gebruikt om iemand niet rechtstreeks, maar wel haarfijn (zo scherp als Nasreddin Hodja het deed) de waarheid te zeggen.

Als hodja (islamitisch geestelijke) was Nasreddin een door velen gewaardeerd raadsman, óók en vooral in allerlei niet-religieuze aangelegenheden. Nasreddin Hodja was als praktisch filosoof vermaard om zijn subtiele grappen, die tot op de dag van vandaag bekend gebleven zijn. Van generatie op generatie zijn de anekdotes onder de mensen blijven leven en telkens opnieuw doorverteld. Het volk herkende de door Nasreddin Hodja geschetste situatie in zijn eigen dagelijkse werkelijkheid. Grootouders vertelden de verhalen telkens opnieuw door aan hun kleinkinderen, zodanig dat het leek alsof zij de gebeurtenissen persoonlijk meegemaakt hadden.

Ezel

Nasreddin Hodja wordt vaak achterstevoren zittend op een ezel afgebeeld. De mensen die hem daarop wezen, antwoordde hij dat niet hij achterstevoren zat, maar de ezel achteruit liep. In de verschillende landen heeft hij verschillende namen: Nasreddin Hoca in Turkije, Nasreddin Ependi in Turkmenistan, Hodza Nasredin in Polen, Nasreddin Hodscha in Duitsland, Mulla Nasruddin in Iran, Nasr Eddin Hodja in Frankrijk en Dhja in Marokko.

Met medewerking van Frank Ong-Alok (gitaar) en Martin de Ruiter (bandoneón).

Voor kinderen vanaf 4 jaar

 

Film
Geschikt voor kinderen
 

Delen:

gerelateerd

Nieuwsbrief